Sollicitatietips ! Must know 2017

 

Stel: je hebt een relevant cv én je sollicitatiebrief is helemaal in orde. Geen vuiltje aan de lucht. Maar wat gebeurt er als je droomwerkgever op die feestfoto’s op Facebook stuit?

Feestfoto’s
Werk en privé kun je in sommige gevallen beter gescheiden houden. Met alle beschikbare informatie van tegenwoordig zul je gegarandeerd online worden opgezocht. Bijvoorbeeld in social media, die door collega’s en vrienden steeds meer door elkaar worden gebruikt. Let daar dus op! Scherm je feestfoto’s af. Of nog beter, plaats ze niet. Ze zijn immers niet voor de werkgever bestemd. Dat geldt natuurlijk ook voor platte tweets die je uitstuurt. In alle gevallen geldt dat je de beveiliging goed op orde moet hebben. Je kunt zelf bepalen wat wel of niet zichtbaar is.

Persoonlijke media vs. Zakelijke media
Aan de andere kant ligt die verantwoordelijkheid ook bij de werkgever: hij dient te accepteren dat je naast je werkende leven ook een privéleven hebt. Verder is er een verschil tussen de diverse sociale media. Waar Facebook toch vooral een persoonlijk profiel is waarmee je sociale contacten onderhoudt, worden Twitter

Pocherig
Je kunt social media daarentegen ook vóór je laten werken. Een goed verzorgd LinkedIn-profiel met een groot netwerk werkt in je voordeel, als die relaties relevant zijn. En pas op met het aantal testimonials. Het is leuk als een oud-collega jou aanprijst als een lot uit de loterij. Maar als tientallen mensen dat doen, wordt het al snel als pocherig beschouwd.